Азербайджан ще се цели да доставя близо 22 милиарда кубически метра природен газ

...
Азербайджан ще се цели да доставя близо 22 милиарда кубически метра природен газ
Коментари Харесай

Икономическият министър на Азербайджан: Целим да доставяме по 22 млрд. куб. м. газ годишно

Азербайджан ще се цели да доставя близо 22 милиарда кубически метра природен газ на година до 2027 година. Това съобщи пред Euronews Bulgaria министърът на стопанската система на Азербайджан Микаил Джабаров. По негови думи Баку разглежда всички вероятни варианти за доставка на допълнителни количества природен газ към България. По настоящия договор страната ни ще получава през газовата връзка с Гърция 1 милиард кубически метра на година.

 

Министър Джабаров, дано стартираме с потенциала на интерконектора. Засега знаем, че той може да обезпечи 3 милиарда кубически метра природен газ на година, само че има капацитет количествата да стигнат до 5 милиарда кубически метра годишно. При какви условия може да се стигне до 5-те милиарда?

Както знаете през днешния ден е доста специфичен ден, тъй като физическите количества азерски газ от находището „ Шах Дениз “ в Каспийско море ще потекат към България. Както знаете, съгласно договорните връзки българската страна би трябвало да получава съвсем 1 милиард кубически метра на година. Азербайджан е изцяло безапелационен, че ще почете тези договорни връзки и ще доставя количествата, за които сме се разбрали. Вчера и през днешния ден имаше и значими диалози за увеличение на това количество в бъдеще. Всичко това изцяло дава отговор на уговорките, поети при подписването на меморандума за енергийно съдействие сред ръководителя на Европейската комисия и президента на Азербайджан този юли в Баку. Ние към този момент водим диалози с нашите сътрудници – задгранични, както и вътре в страната. Идеята ни е да увеличим продукцията си. Президентът Илхам Алиев загатна през днешния ден за какви количества става въпрос, като задачата ни е да удвоим тези количества до 2027 година. Това е основен приоритет за нас. Вече въпросът по какъв начин тези количества ще се разпределят сред другите европейски страни, това би трябвало държавите-членки на Европейския съюз сами да дефинират. От позиция на двустранните връзки сред България и Азербайджан - дано го кажа по следния метод – преглеждаме безусловно всички варианти, с цел да покрием потреблението в страната до колкото е на практика допустимо.

 
Свързани

Нека Ви запитвам – все още находището „ Шах Дениз “ ли е единственият източник на природен газ, посредством който доставяте?

До момента в реалност „ Шах Дениз “ е единственият източник на тръбен газ, който да изнасяме през наличните тръбопроводи в Южния газов кулоар. Той е основата на множеството наши договорни връзки. Проектният финансов модел беше основан преди съвсем 10 години. Ако приказваме обаче за бъдещи доставки, има и други газови залежи в Азербайджан, който ще бъдат употребявани за експорт на енергийния запас.

Има диалози сред България и Азербайджан за спомагателни 500 милиона кубически метра природен газ. Очаква се това да стане през 2024 година, когато се приключи терминала за регазификация в Александруполис. Но има ли по какъв начин това да се случи по-скоро, в случай че да вземем за пример се употребява реверсивната газова връзка Кулата – Сидерокастро?

Както към този момент казахме, през вчерашния ден имаше поредност от двустранни срещи и полемики сред разнообразни представители на Азербайджан и България – приказваме и на политическо равнище. Едно от решенията, които бяха взети и ще облагодетелстват нашите стопански връзки, е, че държавната енергийна компания на Азербайджан ще отвори собствен клон в България. Смятаме, че това ще способства доста при развиването на двустранните връзки, а и по този метод ще можем непосредствено да контактуваме с бизнес сътрудниците на терен. Това е най-практичният и най-бързият метод да задоволим потребностите на клиентите ни на тукашния пазар. След няколко месеца, когато това се случи, ще можем доста по-добре да отговорим на въпросите, свързани с количествата и методите на доставка.

Можем ли да кажем, че Азербайджан вижда интерконектора като врата към пазара в Източна Европа. Както сами видяхте през днешния ден на събитието участваха държавните глави на доста страни, които се интересуват от доставки на азерски газ, имайки поради, че „ Газпром “ към този момент се счита за обезсърчителен сътрудник?

Днес на формалната гала беше казано, че откриването на газовата връзка е значима стъпка към подсигуряването на сигурността на енергийните доставки към района. Азербайджан е и ще продължи да бъде благонадежден сътрудник и ще извършва уговорките си, поети при подписването на търговски съглашения. Важно е обаче да споменем, че тези задължения са поети и от западни страни, които добиват запаси на територията на Азербайджан. Планираните нараствания в количествата идват в точното време и в този момент е най-правилният миг да се поеме сходна стъпка, несъмнено преценявайки деликатно обстановката. Това е нещо, което ние вършим напълно в сходство с комерсиалните контракти, които имаме.

 
Свързани

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи през днешния ден, че страните в Източна Европа би трябвало да влагат и във възобновими енергийни източници. Малко по-късно президентът на Азербайджан Илхан Алиев показа, че Баку има намерение да влага и в сходен вид енергийни планове. Кажете ни малко повече за това по какъв начин Азербайджан ще влага в сходен вид инфраструктура?

Ако се върнем обратно във времето, ще забележим, че енергийното съдействие сред Азербайджан и Европа стартира с доставки на недопечен петрол, това беше главната суровина за експорт на страната ни. Става дума за 2006 година. Следващото огромно достижение пристигна през 2021 година, когато за пръв път обилни количества природен газ бяха доставени от Азербайджан към Европа. Инвестициите във възобновими енергийни източници са естествената последваща стъпка в тези стопански връзки. Азербайджан е огромен районен производител на енергийни запаси и несъмнено, ние се напасваме по отношение на процесите на енергийните пазари. Вече няколко години влагаме интензивно във възобновими енергийни източници, бих споделил, че капацитетът ни е много сериозен, изключително в при офшорния вятър, както и при слънчевите панели. Към момента се работи по няколко капиталови плана във възобновими енергийни източници. Водим и договаряния с няколко европейски страни за метод на превозване на тези запаси – става дума за зелена електрическа енергия и зелен водород. Тези планове са на друг стадий в своето развиване. При някои от тях към момента се вършат научни проучвания, а при други към този момент работим по това да сключим контракти. Важно е да кажем, че се опитваме да покажем на фирмите, които употребяват ресурсите на Азербайджан, че страната ни работи в тази посока и ще продължи да го прави от ден на ден оттук насетне.

Тоест Азербайджан към този момент не желае да влага единствено в природен газ и недопечен нефт, а и различен тип енергийни първични материали, с цел да си подсигури пазарен дял и в бъдеще?

Точно по този начин, времената се менят, тъй че ние освен би трябвало да се приспособява към тези промени, когато настъпят, само че и да се пробва да ги планува. Трябва да влагаме в точния момент, само че би трябвало да влагаме в дълготрайни планове, които да се потвърждават като печеливши с времето. Ако не бяхме вложили в газовото находище преди 10 години, в този момент нямаше да можем да доставяме природен газ на европейските страни. Абсолютно същия метод прилагаме и към възобновими енергийни източници.

 
Свързани

Азербайджан сигурен ли е, че може да покрие потребностите на всички искащи европейски страни, а те са доста, както е видно, които желаят да стартират бизнес връзки с Баку? И когато сключвате нов контракт, за какъв брой години го подписвате? Договорът на Азербайджан с България е за 25 години.

Да, това е нормалната бизнес процедура. Обикновено това са дълготрайни контракти, които важат над 25 години. От позиция на упоритостите ни, не бих споделил, че ние имаме упоритости да задоволим енергийните потребности на всички искащи страни, а и нямаме такава опция. Но имаме упоритост, предпочитание и опция да задоволим потребностите на всички страни, с които имаме договорни връзки. Всички договорни отговорности, които сме поели досега, са били обслужени на 100 %. Това ще продължи да е по този начин и бъдеще. Подобен вид контракти се подписват въз основата на дълги договаряния, калкулация на потребностите на страните по контракта и нашите благоприятни условия да ги задоволим. За нас предвидимостта е изключително значима и постоянно ще държим на това при комерсиалните си връзки.

Нека си задам последния въпрос по този начин – какъв брой още договорни връзки може да поеме Азербайджан?

Президентът Илхам Алиев беше много явен през днешния ден. Меморандумът, който сме подписали с Европейската комисия, планува минимум да удвоим количеството природен газ, което да изнасяме към Южния газов кулоар до 2027 година.

Може ли да кажете точните цифри?

Независимо дали планове, свързани с възобновими енергийни източници, се появяват в цялостната картинка, природният газ е приоритет. Целите ни за тази година са да изнесем към европейските страни към 11 милиарда кубически метра синьо гориво, може и да са малко повече от това. На базата на тези сметки, мисля, че сами може да прецените за какви количества приказваме.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР